Mate: “Kaffen” på morgenkvisten eller sportsdrikken til treningsøkten

Mate: “Kaffen” på morgenkvisten eller sportsdrikken til treningsøkten

Har du prøvd mate? 

Sør-Amerika har en lang tradisjon og historie knyttet til den mystiske drikken kalt “mate” som konsumeres i store mengder over hele kontinentet. De siste årene har denne søramerikanske drikken også fått mye oppmerksomhet andre steder i verden, blant annet i USA, Syria, Libanon og noen europeiske land. Interessen er spesielt stor blant idrettsutøvere og sunnhetsentusiaster. Hva er egentlig mate for noe? Hvorfor er den så spesiell? Har vi fanget litt av nysgjerrigheten din? Her er alt det du trenger å vite om mate!

Hva er mate? 

Mate (også kjent som “chimarrão” eller cimarrón) er en koffeinholdig drikk fra Sør-Amerika, fremstilt av blader og skudd fra det eviggrønne treet, ilex paraguariensis. Planten blir også referert til som “yerba mate”.  Mate er i utgangspunktet en argentinsk nasjonaldrikk, men konsumet av denne subtropiske planten er likevel stort i en rekke andre søramerikanske land, som Uruguay, Paraguay, Brasil, Bolivia, og Chile. Hvert land har sine egne spesifikke måter å drikke mate på, men det mest tradisjonelle er å drikke den fra en hul kalebass og gjennom et sugerørfilter kalt “bombilla”. 

En gave fra gudene: En drikk med gode egenskaper

Det er ikke uten grunn at mate har vakt oppsikt blant idrettsutøvere og sunnhetsentusiaster. Mate har gode egenskaper som passer perfekt til deg som har en aktiv og sunn livsstil.

“Kaffen” på morgenkvisten

Mate inneholder koffein, teobromin og teofyllin, og sammen gir disse stoffene deg en behagelig energiboost. Samtidig som du blir mer våken og oppkvikket, unngår du rystelser eller nervøsitet som man ellers kan få av kaffe. Mate er perfekt til deg som trenger en kaffeerstatning!

Sportsdrikken til treningsøkten

Kanskje mate kan bli din nye sportsdrikk? Det sies at mate kan forbedre muskelsammentrekningen samt redusere utmattelse, hvilke er bidragende faktorer til bedre fysisk prestasjon. 

For sunnhetsentusiaster

Mate er også rik på antioksidanter, mineraler og aminosyrer, og er viktige komponenter som støtter en sunn livsstil. 

Palais des Thés’ mate-varianter

 

 

 

Økologisk Mate Classico fra Brazil
En tradisjonell mate som er kjent for sin kraftige smak og aroma. Dette er derfor den mest brukte varianten i Sør-Amerika. Gyllen gul og besk likør som byr på intense vegetale og mineralske noter, med noe røkte nyanser. 

 

 

 

Økologisk Mate Verde Chimarrao
Denne betegnes som grønn mate, og i motsetning til den tradisjonelle varianten er denne ulagret. Denne er perfekt til nybegynneren som ikke er vant til matens smak. Mate verde er søtere og rundere, og har mer forfriskende vegetale noter.

 

 

 

 

 

 

Økologisk Detox Brazilian
For deg som liker både vanlig te og mate har vi en utsøkt blanding. Detox Brazilian er en perfekt energiboost som består av grønn te, mate, acai, moringa, guarana og pasjonsfrukt. 

3 ulike måter å tilberede mate på

“Cocido mate” – tilberedt som vanlig te

“Cocido mate” er en måte å tilberede drikken uten å bruke en kalebass eller bombilla. Du kan fortsatt få en god mate av å tilberede den som vanlig te. Da anbefaler vi deg å bruke et fint filter for å hindre grums i drikken, da noen varianter kan være litt støvete. Bruk 1g mate per dL, og la den trekke i varmt vann på 80 ℃ i 5 minutter. 

“Mate cebado” – med kalebass og bombilla

Tradisjonelt drikkes maté fra en kalebass og gjennom en bombilla. Kalebass er altså koppen man drikker mate fra, og er laget av skallet til frukten som vokser fra stammen til det tropiske treet, Crescentia cujete. Bombilla er altså metallsugerøret med små hull ved den ene enden som fungerer som et filter. 

Palais des Thés’ mate-utstyr: 

Forberedelser før bruk av en kalebass: 

Før du bruker en splitter ny kalebass er det viktig at du kjører den gjennom en prosess kalt “curing”, hvor du renser og gjør den klar til mate-brygging. Gjør som følgende: 


 1. Fyll ¾ av kalebassen med mate og hell i varmt vann på 70-80℃.
 2. Tøm kalebassen og skyll innsiden med lunkent vann. Unngå å bruk vaskemiddel eller såpe. 
 3. Bruk en skje til skrape veggene på innsiden for å fjerne rester og støv. Skyll deretter koppen med lunkent vann.

Når du har fullført disse stegene er kalebassen klar til bruk. 

Tradisjonell tilberedning med kalebass og bombilla: 

 1. Fyll av kalebassen med mate. 
 2. Dekk toppen av kalebassen med håndflaten og rist den opp ned et par ganger. Fjern deretter støvet som samler seg på håndflaten. 
 3. Vipp kalebassen litt på skrå slik at maten samler seg på den ene siden av koppen. 
 4. Hell i litt lunkent vann i den tomme siden. Dette hjelper med å fukte bladene på bunnen, i tillegg til at den får mate-haugen til å beholde formen. 
 5. Plasser bombilla i den hule siden av kalebassen og skyv enden inn under mate-haugen. Ikke rør sugerøret rundt. 
 6. Hell i varmt vann på 70-80℃. Heldigvis trenger du bare å vente i ca. 30 sekunder før maten er klar. 
 7. Mate kan trekkes mange ganger; opptil 10 infusjoner avhengig av kvaliteten. Den første infusjonen vil være litt bitter, men de etterkommende infusjonene vil være søtere og rundere. Vi anbefaler å fylle en termosflaske med varmt vann, slik at du kan fylle riktig temperert vann for senere infusjoner. 
 8. Vask kalebassen i lunkent vann etter bruk. La den lufttørke opp ned. 

“Tereré” – kald og forfriskende mate for varmere dager

Kald mate, “tereré” er nasjonaldrikken i Paraguay; det er en forfriskende blanding som er perfekt til de dagene der du sitter i solveggen og slapper av. 

Dette trenger du: 

Ingredienser

 • Maté
 • Isbiter
 • Fruktjuice (f.eks. appelsin), lemonade eller kaldt vann
 • Friske urter (f.eks. mynteblader og sitrongress) og fruktbiter (f.eks. jordbær, appelsin, sitron, osv.)

Utstyr

 • Et romslig glass
 • Bombilla
 • En karaffel eller stor vannmugge

Slik tilbereder du mate tereré: 

 1. Fyll glasset halvveis opp med maté.
 2. Tilsett isbiter, fruktbiter eller urter i glasset. 
 3. Plasser bombilla i glasset. 
 4. Fyll muggen med juice, lemonade eller vann og noen isbiter, og vent til blandingen har avkjølt seg. 
 5. Hell juicen i maté-glasset, drikk og fyll på! Akkurat som tradisjonell maté, kan tereré trekkes flere ganger. 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 

Tilbake til blogg
1 av 3