Te-terminologi:  blend, single-origin og single-estate

Te-terminologi: blend, single-origin og single-estate

For oss dedikerte tedrikkere er te mye mer enn en tørsteslukker – det er en omfattende opplevelse som vekker våre sanser og nysgjerrighet. Duften, smaken og munnfølelsen har mye å si for om vi nyter teen eller ei. Hvis du er en te-entusiast som oss er det naturlig at man søker etter informasjon om teens opphav. For hvordan har det seg at teen kan smake så godt? Hvor er den dyrket og produsert? Og i så fall hvem har klart å mestre den edle kunsten å gjøre blader om til en smaksrik drikk? Når vi prater om rene teer bruker vi ofte begreper som “blend”, “single-origin” og “single-estate”. Disse ordene forteller oss om teen kommer fra et enkelt sted eller flere steder, hvilke kvaliteter den kan by på, og rett og slett hva vi kan forvente av teen smaksmessig. I dette innlegget skal vi se nærmere på disse begrepene i detalj. 

Blend

En “blend” er en blanding som består av teblader fra flere regioner eller land, og et klassisk eksempel på dette er English Breakfast Tea.  

Veien til den perfekte blandingen – både en kunst og et fag

Formålet med en blend er å fremheve en bestemt smak, samt tilføre mer kompleksitet. Det å velge ut forskjellige blader til en perfekt blend er både en kunst og et fag. I likhet med kaffe og vin, kan geografiske faktorer som klima, høyde og jordsmonn påvirke smaken og kvaliteten betydelig. Disse faktorene kan variere, spesielt klima. Smaksegenskapene til de forskjellige tebladene vil da også endre seg fra sesong til sesong, til og med fra år til år. Da kreves det en spesialist med omfattende kunnskap og skarpe sanser for å plukke ut tebladene som passer best sammen. 

Les mer om "What is a blend" side 9 i Tea Sommelier bok

Byr på forutsigbarhet

Det er lettere å få et forutsigbart produkt ved å blande ulike teblader. Ta for eksempel vår Breakfast Tea Blend. Det finnes ikke en enkel oppskrift som alle bruker. Mange teforretninger har gjerne egne blandinger, der de bruker varierende mengder av sort te fra Assam (India), Ceylon (Sri Lanka), Keemun (Kina) og/eller Kenya. For at de skal kunne selge deres variant av English Breakfast Tea året rundt, er det viktig at smaken forblir så lik som mulig over tid. 

Vår mest populære blend-variant

Økologisk Big Ben

Palais des Thés’ tilnærming av English Breakfast Tea. Dette er en deilig frokost-te som består av sorte teblader fra Yunnan (Kina) og Assam (India). En myk og krydret blanding som passer særdeles godt med melk. 

Single-origin

“Single-origin teas” referer til teer som kommer fra en bestemt region eller provins. Navnet på regionen eller provinsen hinter ofte til en distinkt smak eller kvalitet som du kan forvente av teen. Dersom du for eksempel kjøper en sort te fra Assam (India), vil du belage deg på en sterk te med noter av malt og krydder. Om det heller er en kinesisk sort te fra Yunnan-provinsen, kan du se frem til en rund te med noter honning og lær. 

En type blend

En single-origin te er også en form for blend. Den består av teblader fra ulike tehager innenfor samme region eller provins. Selv om produksjonsprosessen er lik blant tehagene, vil små variasjoner i områdene gjøre deres te litt forskjellige i smaken og kvaliteten. Ved å blande te fra flere tehager, kan man lettere fremheve og dempe henholdsvis ønskede og uønskede kvaliteter i de ulike tebladene. På den måten blir det enklere å gjenskape det særpreget som regionen eller provinsen er kjent for. Merk at blandinger ikke er nødvendig dersom tebladene er av høy kvalitet. 

Sjekk ut Spring of London Earl grey

Single-estate

Palais des Thés har vi et stort fokus på “single-estate teas”, det vil si teer som er produsert i en bestemt tehage. Til forskjell for single-origin teer, er disse derimot ikke blandet med blader fra andre tehager i regionen. 

Et håndverk

Som vi nevnte et par ganger tidligere, har terroiret mye å si for teens smak og kvalitet. Men når sant skal sies, så ligger ikke utsøktheten og raffineringen kun i hendene på moder natur. Sluttproduktet gjenspeiler også de dyktige tebøndene og -mesterne som driver hagene. Gjennom generasjoner med eksperimentering og perfeksjonering av produksjonsmetoder, klarer de bringe frem bestemte kvaliteter i teene sine. Det er en kunst i seg selv. Når teen deres ikke blandes med te fra andre hager for å jevne ut smaken, reflekteres bøndenes og mesternes arbeid i kvaliteten på drikken. Kombinasjonen av de geografiske faktorene og arbeidet til teprodusentene er det som gjør at en te virkelig utmerker seg. 

Resonnerer med vårt verdikompass

 

 Francois-Xavier Delmas (altså vår grunnlegger) er nøkkelpersonen som plukker ut single-estate teer for Palais des Thés. Ved å besøke tehager og teprodusenter, vet han hvordan teen blir dyrket, høstet og behandlet. På den måten kan han gjøre informerte valg om hvilke teer vi skal tilby dere. For oss er det viktig at tehagenes kriterier og verdier samstemmer med vårt verdikompass. God smak og høy kvalitet er viktig for Palais des Thés, men det skal ikke gå på bekostning av etiske verdier. Vi samarbeider med tehager som bruker rene kultiveringsmetoder og ikke tyr til avskogning. Like viktig er det at hagene betaler arbeiderne sine en levedyktig lønn, og de må sørge for at de jobber under trygge arbeidsforhold. 

Våre single-estate teer

Palais des Thés har er stort utvalg av single-estate teer, og det er ikke alltid så lett å vite hvor man skal starte. Følgende anbefalinger vil vi si er et godt utgangspunkt: 


Essentials – single-estate teas tasting set

Et tesett med 10 single-estate teer som er håndplukket for å gi deg en introduksjon til varierte teer fra ulike områder i verden. Her får du en god blanding av sorte, grønne, oolong og Pu Erh fermenterte teer. Hvert rør inneholder nok te til  brygge 1,2 liter. 

Flere anbefalinger av rene teer:

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

Tilbake til blogg
1 av 3