Kjøttboller med Pu Erh Imperial og søtpotetmos
Porsjoner: 4
Tilberedningstid: 50 min
Ingredienser
Søtpotetmos
- 400 g søtpotet
- 30 g lett saltet smør
- 5 g grovt havsalt
Saus
- 16 g Pu Erh Imperial i løsvekt
- 50 cL matfløte
- 20 g kjøttbuljong i pulver
Kjøttboller
- 400 g kjøttdeig (helst av kalv)
- 400 g shiitakesopp
- olivenolje til steking
- fint salt
- litt pepper
Slik gjør du det
Søtpotetmossen
- Skrell søtpotetene og kutt dem i kuber.
- Kok potetene i saltet vann i ca. 15-18 minutter, eller til de er møre.
- Behold noe av kokevannet, men hell av resten.
- Mos søtpotetene i en hurtigmikser eller med en stavmikser til du får en tykk puré.
- Tilsett smøret og litt av kokevannet. Rør godt.
- Smak til med salt og gjerne litt kvernet pepper.
Sausen
- Ha fløten, Pu Erh Imperial og kjøttbuljongen i en liten kjele. Rør blandingen.
- Kok opp sausen til den har blitt redusert med ⅓. Sil av sausen over en ny kjele.
- Spar på tebladene og sett sausen til side. Varm sausen opp igjen når du er klar til å servere.
Kjøttbollene
- Skyll shiitakesoppene godt og skjær dem opp i strimler
- Sauté soppene i en panne med 1 ss olivenolje i ca. 6-8 minutter. Smak til med salt og pepper.
- Finhakk ¼ av de stekte shiitakesoppene, og spar de resterende strimlene.
- Hent frem de trukkede tebladene du brukte til sausen, og finhakk dem.
- Bland kjøttdeigen, den finhakkede soppen og téen godt sammen i en bolle. Tilsett litt salt og pepper.
- Bruk en spiseskje til å porsjonere og forme bollene. Hver bolle skal veie rundt 30 g. Tips: Dypp skjeen i kaldt vann før du setter i gang.
- Stek kjøttbollene i olivenolje på middels varme. De skal ha farge på alle sider og være gjennomstekte, dette kan ta ca. 5-7 minutter.
Servering
Tegn en linje med søtpotetmosen på tallerkenen. Hell i litt saus og legg 3 kjøttboller per person på. Pynt med shiitakeskivene.