Kjøttboller med Pu Erh Imperial og søtpotetmos

Porsjoner: 4

Tilberedningstid: 50 min

Ingredienser

Søtpotetmos

  • 400 g søtpotet
  • 30 g lett saltet smør
  • 5 g grovt havsalt

Saus

  • 16 g Pu Erh Imperial i løsvekt
  • 50 cL matfløte
  • 20 g kjøttbuljong i pulver

Kjøttboller

  • 400 g kjøttdeig (helst av kalv)
  • 400 g shiitakesopp
  • olivenolje til steking
  • fint salt 
  • litt pepper

Slik gjør du det

Søtpotetmossen

  1. Skrell søtpotetene og kutt dem i kuber.
  2. Kok potetene i saltet vann i ca. 15-18 minutter, eller til de er møre. 
  3. Behold noe av kokevannet, men hell av resten.  
  4. Mos søtpotetene i en hurtigmikser eller med en stavmikser til du får en tykk puré. 
  5. Tilsett smøret og litt av kokevannet. Rør godt. 
  6. Smak til med salt og gjerne litt kvernet pepper.

Sausen

  1. Ha fløten, Pu Erh Imperial og kjøttbuljongen i en liten kjele. Rør blandingen. 
  2. Kok opp sausen til den har blitt redusert med ⅓. Sil av sausen over en ny kjele. 
  3. Spar på tebladene og sett sausen til side. Varm sausen opp igjen når du er klar til å servere.

Kjøttbollene

  1. Skyll shiitakesoppene godt og skjær dem opp i strimler
  2. Sauté soppene i en panne med 1 ss olivenolje i ca. 6-8 minutter. Smak til med salt og pepper. 
  3. Finhakk ¼ av de stekte shiitakesoppene, og spar de resterende strimlene. 
  4. Hent frem de trukkede tebladene du brukte til sausen, og finhakk dem. 
  5. Bland kjøttdeigen, den finhakkede soppen og téen godt sammen i en bolle. Tilsett litt salt og pepper. 
  6. Bruk en spiseskje til å porsjonere og forme bollene. Hver bolle skal veie rundt 30 g. Tips: Dypp skjeen i kaldt vann før du setter i gang. 
  7. Stek kjøttbollene i olivenolje på middels varme. De skal ha farge på alle sider og være gjennomstekte, dette kan ta ca. 5-7 minutter. 

Servering

Tegn en linje med søtpotetmosen på tallerkenen. Hell i litt saus og legg 3 kjøttboller per person på. Pynt med shiitakeskivene.