Gong fu cha - En liten teseremoni hjemme hos deg

Gong fu cha - En liten teseremoni hjemme hos deg

Gong fu cha som betyr “te med dyktighet”, anses som den kinesiske kunstformen av å tilberede samt drikke te. Denne ritualiserte teseremonien oppsto under Ming-dynastiet i Kina. Det vil si i kjølvannet av landets økende produksjon av perfeksjonert keramikk (glasert porselen og Yixing-leire), samt utviklingen av de ulike tilberedningsteknikkene, på grunn av forekomsten av flere tefarger. Gong fu cha kjennetegnes ved dens oppsett, bestående av en tebåt av bambus, en liten leirkanne, en mugge, og iøynefallende små duft-og drikkekopper. 

Målet med gong fu cha er å kunne dra ut teens fulle aromatiske potensiale, og virkelig fornemme dens karakter gjennom flere trekk. Perfekt for enhver teelsker! Det kan virke litt skremmende på starten med all teutstyret og prosedyrene, men tro det eller ei, det er ganske lett når man først kommer inn i det. Derfor har vi på Palais des Thés lagd den ultimate guiden til gong fu cha, slik at du kan ha en liten teseremoni hjemme hos deg!

Det grunnleggende

Den østlige bryggemetoden er nesten i prinsippet det motsatte av den vestlige. Tradisjonelt er vi vant med å bruke relativt mye vann, mindre mengde teblader og lengre trekketid – vanligvis mellom tre til fem minutter. Mens i østen, særlig i gong fu cha bruker man små trekkeutstyr, mindre vann (om gangen) og større andel blader. I tillegg trekkes bladene på rundt ett minutt, mer eller mindre. Noen vil nok anse dette som uøkonomisk, men ikke glem at de samme bladene skal trekkes flere ganger. Opptil 10 ganger dersom bladene er av høy kvalitet. Omsider så endrer også teens karakter for hvert trekk, hvilket gjør gong fu cha til en mer spennende måte å nyte te på! 

Her er 3 gode grunner til hvorfor du som teelsker bør prøve ut gong fu cha! 

Lettere å unngå overtrukket te

Enhver tedrikker har på godt og vondt erfart overtrukket te. Det er en ekstrem bitter affære, og er fort gjort når trekketiden er så “lang”. Nok tid er det jo til å la tankene vandre eller bli distrahert, og (vipps!) dermed glemme teen! Siden trekkerundene i gong fu cha typisk varer fra rundt ett minutt, blir det så å si mindre tid til slike tankesprell. Et voilà! Ventetiden er kort, og du får en deilig samt passe sterk te!

Få mest mulig ut av tebladene dine

Bladene åpnes trinnvis i løpet av de korte trekkene. Du vil derfor kjenne at teen i økende grad får flere nyanser i smaken, ettersom utfoldingen skjer litt etter litt. Teens karakter endres med andre ord for hvert trekk. 

Tren opp smaksløkene dine som en ekte te-sommelier!

Det kan hjelpe å drikke små mengder om gangen. Gitt at teen avkjøles raskere i de små drikkekoppene, blir distraksjonen påført av varmen fjernet. Dermed blir det lettere for deg å trene opp smaksløkene dine, ettersom du får kjent alle de aromatiske nyansene, uansett hvor subtile de er. Disse er viktige nyanser som reflekterer teens terroir, innhøstingstidspunkt og håndverk. Da er det ikke rart at de fleste connoisseurer og sommelierer elsker å utforske teen gjennom gong fu cha!

Det du trenger

En tebrygger

Yixing leirkanne

Yixing-keramikkens varmeegenskaper gjør at kannen egner seg best til høy-oksiderte teer som krever høy temperatur, det vil si: semi-oksidert oolong og pu erh te. Dens porøse egenskaper gjør at kannen også absorberer teens aroma, slik at leirkannen gradvis utvikler sin egen duft, samt runder av teens smak fra innsiden. Vi anbefaler derfor å designere kun én te til den samme kannen; da unngår du forvirring mellom aromaer til ulike teer. Dersom du ønsker å smake på forskjellige tesorter, anbefaler vi deg å bruke en liten porselenskanne. 

Sjekk ut: Gong fu cha Yi Xing leirkanne

Et alternativt: Liten tekanne i glass

Zhong (også kjent som “Gaiwan”)

Zhong eller gaiwan er en liten kopp med lokk som man kan brygge te i, og brukes ofte i kinesiske hjem og tehus. Denne enkle tebryggeren er vanligvis av porselen, og er derfor bedre egnet til delikate teer som hvit, grønn og lett-oksiderte oolong te. 

Nytting tips: Se på Youtube-videoer om hvordan du bruker en zhong eller gaiwan. Det er fort gjort å brenne seg hvis man ikke holder den ordentlig!

Sjekk ut: Sett med 2 Zhong

Temugge (Cha hai)

Dersom du skal lage te for flere enn én, anbefaler vi deg å bruke en temugge som du kan helle all teen i, før du serverer den til gjester. Du forsikrer deg da at alle gjester får den samme styrke med tanke på farge og smak!

Duftkopper (When Xiang Bei) & Drikkekopper (Cha Bei)

Avlange og tynne duftkopper samt små og brede drikkekopper er essensielt for å virkelig smake teen!

Sjekk ut: 

Tebåt (Cha Ban) 

Samtidig som tebåten fremhever estetikken av oppsettet, er den også perfekt til fange overflødig vann. 

Sjekk ut: Gong fu cha brett i keramikk og bambus

Har vi et ferdig utstyrssett? 

Ja, det har vi! Sjekk ut her: Gongfu cha te-sett i glass

Slik får du en suksessfull teseremoni

  1. Gjør oppsettet ditt klart til en liten teseremoni!
  2. Varm opp en stor kanne med varmt vann. Når vannet er klart, hell det over i tekannen for å både rense og varme den opp. Hell vannet for så i muggen. 
  1. Bruk det samme vannet i muggen til å varme opp tekoppene samt utsiden av tekannen. 

Hint: Hvis du ikke har en tebåt, plasser tekannen i en flat bolle før du heller vannet over. 

  1. Fyll tekannen med løsvekt te av høy kvalitet: 
  • av kannen dersom du bruker tett sammenrullende teblader, som Milky Oolong. 
  • ½ av kannen dersom du bruker voluminøse, store og åpne blader, som Bao Zhong Imperial. 
  1. Vi starter med å rense bladene først, slik at de blir klare til å bli trukket. Hell i varmt vann i tekannen, sett raskt på lokket og hell ut vannet med en gang. Løft lokket for å slippe varmen ut. Da trekkes ikke bladene ytterligere, og dermed mister de verken sin aroma. 
  1. Fyll tekannen med varmt vann igjen og trekk i ca. 30 sek til 1 minutt, avhengig av hvilken te du bruker. Hell teen i temuggen. Vær nøye med å helle all væsken over i muggen slik at bladene ikke blir for utvannet til neste trekk. 
  1. Dersom du bruker duftkopper, heller du i væsken først i dem. Deretter heller du teen fra duftkoppene over til drikkekoppene. Lukt inn i duftkoppen. Selv om den er tom, vil du fortsatt kunne kjenne teens aroma. Til slutt drikker du teen i drikkekoppen. Ta små og sakte slurk fra koppen, og nyt teen din!
  1. Du kan gjenta seremonien flere ganger med de samme tebladene. La bladene trekke i 10 sekunder lenger for hver gang du trekker. 

Våre anbefalinger: 

Hvit te

Grønn te

Oolong te

Sort te

Pu Erh te

Så... blir det en liten teseremoni? 

Gong fu cha er uten tvil en spennende måte å utforske den mangfoldige teverdenen på. Enten om teseremonien er for deg selv eller sammen med dine kjære, er det en sanseopplevelse som er verdt å prøve ut. Har du flere spørsmål? Send oss ditt spørsmål på sosiale medier, eller kom innom butikkene våre og slå av en prat med oss! Vi kan gi deg informasjon om alt du trenger å vite om gong fu cha! 

 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3