Te handler om mennesker

Te handler om mennesker

 

Når du lager deg en kopp eller kanne med te, stopper du noen gang opp og studerer bladene? Har du nøye betraktet deres fargenyanser, fasonger og duft? Eller kanskje har du forbipassert denne observasjonen, og heller har gått rett inn i en dypere refleksjon. Hvor kommer bladene fra? Hvilket sjarmerende landskap har de vært omgitt av? Ikke minst, hvem sine hender har behandlet disse bladene med ytterste ømfintlighet – for at du, meg, vi og oss skal optimalt få nyte teen. 

Palais des Thés’ misjon er ikke begrenset til å oppdage nye teer, men den inkluderer også å fremme menneskene bak disse produktene. Menneskene som lidenskapelig dyrker og produserer våre utsøkte teer, men som i tillegg viser omtanke til miljøet, lokalbefolkningen og ansatte gjennom deres praksis. I forbindelse med vår kommende “farmers campaign” skal vi i ukene fremover presentere dere ansiktene bak våre kjente teer. Vi starter i dag med teprodusentene fra Yunnan-provinsen!

Ansiktene bak Yunnan-teene 

Yunnan - Teens hjemland

En legende

Yunnan provins i sør-Kina er på verdensbasis kjent for deres sorte teer, og det er her teens opprinnelseshistorie stammer fra. Teens tidslinje begynner fra år 2373 fvt., og ifølge legenden oppdaget den kinesiske keiseren, Shennong teen ved en tilfeldighet. Mens keiseren tok seg en spasertur ute på landsbygda, hvilte han under et tre og varmet opp vann for å drikke. I det øyeblikket kastet vinden seg på treet over ham, slik at noen få blader falt ned i det kokende vannet. Bladene viste seg å være fra en vill teplante, og gav vannet en utsøkt aroma samt en gyllenbrun farge. Keiseren nøt virkelig av denne nyoppdagede drikken – han nøt den så mye at han lagde seg en porsjon til! På den måten markerte denne legendariske begivenheten teens fødsel. 

Dianhong 

Et annet navn på Yunnans sorte teer er DianhongDian er en forkortelse for Yunnan, mens hong er det kinesiske ordet for “rød”, som refererer til den dype rødfargen du får når Yunnan-teene blir trukket. Disse full-oksiderte teene er kultivert oppe i fjellområdene av Lincang, som byr på høyder fra 1680 til 1900 meter over havet. På grunn av det høye terrenget samt milde klimaet, er teplantens vekstsesong lang. Plukkingen varer så å si fra mars og helt ut i november. 

Sorte teer fra Yunnan har ofte en kraftig smak, men byr også på en god dose av honningaktig sødme, hvilket gjør teene søte, runde og delikate. Med en kompleks aromaprofil kan teene i tillegg ha noter av malt, sopp, sjokolade og tobakk. 

Sjekk ut våre utvalg av sorte teer fra Yunnan provinsen: 

Dersom du ikke har prøvd Yunnan-te tidligere, da har du absolutt noe spennende i vente!

Møt Yunnan provins' fremste teprodusenter

Gary Song

Gary Song bor i hovedstaden av provinsen, Kunming, der han eier og styrer sin egen tebutikk. Han har jobbet med Palais des Thés i 30 år, og har i dette samarbeidet delt sin omfattende kunnskap og ekspertise om sørvest-kinesiske produserte teer. Han kan trygt påstå at te er livet hans!

Mr. Xuan Dong Wu

Xuan Dong Wu er en beskjeden mann som elsker å lage te med både lidenskap og hardt arbeid. Etter at han tjenestegjorde i hæren under den sino-vietnamesiske krigen på tidlig 1980-tallet, returnerte han til landsbyen sin, der te-produksjonen utgjorde mesteparten av sysselsettingen. Per dags dato opererer Xuan Dong Wu fabrikken ved navn Ming De, der deres teer er ansett som de beste i Yunnan-provinsen!

Mr. Wen Rong Tian

I nærheten av byen Baoshan lever, sover, spiser og puster Wen Rong Tian kun noen få meter fra hans tefabrikk. Før han overtok tefabrikken til faren hans, var han en gymlærer med stor interesse for det sunne liv. Denne interessen har omsider ikke forlatt han, ettersom hans hverdag involverer aktiv trening samt strengt kosthold.

I dag er Wen Rong Tian en av de fremste produsentene av provinsen sorte teer, og det er påstått at han er mannen bak Yunnan Golden Buds og Golden Needle. Hans lidenskap ligger i å smake på teer hele dagen lang, og forbedre produksjonsprosessene for å kunne best mulig levere høy kvalitet og smak. I motsetning til de fleste kinesere så foretrekker Wen Rong Tian sorte teer, på grunn av deres kraftige aromaprofil og runde tekstur. 

Avslutning

Var det ikke spennende å få lest litt om disse menneskene? Basert på vår erfaring så får teens betydning en mer emosjonell tyngde når vi får sett et ansikt eller lest om et individ som har vært involvert i å skape dette produktet. Det setter ting mer i perspektiv, og det gjør dermed at vi verdsetter teen mer! 

Lyst til å lese mer om andre teprodusenter som vi samarbeider med? Følg med på Palais des Thés’ nettside for kommende innlegg! Hvis du også har lyst til å teste ut vårt utvalg av Yunnan-teer kan du enten kjøpe de her på nettbutikken, eller komme innom våre butikkerBogstadveien, Grensen og Sandvika Storsenter

Tilbake til blogg
1 av 3