3 unike Bancha-teer! Naviger deg gjennom Japans landskap av grønne teer

3 unike Bancha-teer! Naviger deg gjennom Japans landskap av grønne teer

Japanske grønne teer omfatter mer enn de tynne nåleformede variantene som sencha, kabuse og gyokuro. Dersom du gikk glipp av vårt tidligere innlegg om disse teene, kan du lese om dem her: Sencha, kabuse, eller gyokuro? Vi fortsetter å dykke dypere inn i Japans mangfoldige teverden, der vi skal se nærmere på den hverdagslige, men også unike, bancha-teen!

Bancha – en hverdagslig te

Bancha er den nest mest populære grønne teen i Japan etter sencha. Sammenlignet med denne høygraderte teen (høy kvalitet) er bancha en lavgradert grønn te (lav kvalitet) – hvilket gjør den til en av de rimeligste variantene på markedet. På grunn av prisen er bancha en klassisk hverdags-te i Japan, som vanligvis blir drukket etter et måltid for å få fordøyelsen i gang. Ordet “ban” betyr i dette tilfellet “hverdagslig” eller “vanlig”, så man kan trygt si at teen lever opp til sitt eget navn. 

Hvordan produseres bancha? 

Bancha kommer fra de samme teplantene som sencha, og blir faktisk produsert på samme måte som denne varianten. Hovedforskjellen mellom disse ligger i hvilke blader som plukkes og når. 

Bancha består av eldre blader som plukkes under den tredje innhøstningen, yonbancha. Disse bladene plukkes da fra den nedre delen av teplanten, og de er eldre og grovere i forhold til de øvre yngre skuddene, som vanligvis høstes i løpet av våren og sommeren. Slik som vi gikk inn på i det tidligere innlegget, er de sistnevnte bladene av høy kvalitet og ofte reservert til sencha, kabuse, og gyokuro. Disse er delikate, søte og komplekse med tanke på aroma. Bancha-bladene derimot har en mer robust smak, strå-aktig aroma og inneholder lite koffein. 

Selv om bancha er en lavgradert grønn te, skal man ikke se bort ifra at den også kan være deilig og god på sin unike måte. Det fine med denne varianten er at den er allsidig. Bancha finnes i form av: uristet, ristet, røkt, fermentert eller blandet med riskorn. Av den grunn kan smaksnotene være alt fra grønt gress, ristet nøtter, jord, våte blader, og til og med popcorn. Bancha kan med andre ord by på varierende og spennende smaksopplevelser.

Vi i Palais des Thés har tre ulike bancha-teer som du kommer til å elske, og som du definitivt bør ha i ditt te-repertoar! Fortsett å les, kjære te-entusiast. 


Genmaicha Yama, også kjent som “popcorn teen”

“Genmai” betyr ris, og vår Genmaicha Yama er en herlig blanding av 50% grønn bancha-te og 50% ristet og poppet riskorn. Siden de poppede riskornene faktisk ser ut som popcorn, blir denne teen noen ganger kalt for “popcorn te”. Originalt ble denne teen drukket av fattige som blandet ris i den grønne teen for at den skulle vare litt lengre. I dag konsumeres genmaicha i alle sosiale lag, og er en av de mest populære bancha-variantene i Japan!

Genmaicha Yama er deilig og forfriskende grønn te som passer særlig for nybegynnere. Gitt at bancha-bladene inneholder lite koffein, kan denne nytes hele dagen uten at det går på bekostning av søvnen. Vi anbefaler å nyte teen med fersk sushi, enten varm, kald, eller som latte. Teen har en mild vegetal smak med søte nøtteaktige popcorn noter. 

 Slik kaldbrygger du Genmaicha Yama:

Trekk 2 spiseskjeer Genmaicha Yama i 1 liter kaldt vann, og la den trekke i 30 minutter til 1 time i kjøleskapet. Smak gjerne litt på den underveis. Les mer om hvordan du kaldbrygger teen i detalj her: Kaldtrukket te – din nye iste!

Les også: A sparkling idea


Slik lager du latte av Genmaicha Yama: 

Trekk 8 gram Genmaicha Yama i en blanding av 25 cL varmt vann (75 ℃) og 25 cL varm melk i 5 minutter. Bruk deretter en elektrisk melkeskummer til å skumme opp blandingen. 

Bancha Hojicha – En ristet grønn te

Bancha Hojicha er en klassisk grønn te som også drikkes mye av i Japan. Houjiru er verbet for “å riste” og “hojicha” (eller “houjicha”) betyr “ristet te” på japansk. De grønne bancha-bladene blir ristet i en porselenspotte over varme trekull, hvilket endrer både fargen og smaken på teen. Bladene og det tilsvarende brygget får en dyp rødbrun farge, og smaken blir søtere med grillede karamell-aktige noter. Siden koffeinet i bladene ikke tåler en temperatur over 178 ℃, ender vi også opp med en te med svært lite koffein. Derfor nytes denne teen av både unge og eldre. 

Bancha Hojicha er en tørsteslukkende drikk som kan tilberedes varm, kald, eller som en utsøkt latte. Denne kan også kombineres med en deilig melkesjokolade eller med en fransk hvitmuggost som Pont-L’Éveque og Brie de Meaux.

Brie melts in your mouth with Bancha Hojicha 

Slik kaldbrygger du Bancha Hojicha: 

Trekk 2 spiseskjeer med Bancha Hojicha i 1 liter kaldt vann over natten eller i minst 8 timer. 

Slik lager du latte av Bancha Hojicha: 

Trekk 8 g Bancha Hojicha i 25 cL varmt vann (90 ℃) og 25 cL varm melk i 5 minutter. 

Visste du at…

Francois-Xavier Delmas, vår Palais des Thés-grunnlegger anbefaler å servere disse til en kaffedrikker? Les mer om det på bloggen hans her: What tea should you serve a coffee-drinker? 

Den sjeldne Batabatacha de Itoigawa!

Hvem sa at en bancha ikke kunne være en Grand Cru? 

Batabatacha de Itoigawa er en veldig unik te fra Niigata, og i motsetning til varianten fra Toyoma er Itoigawa en ufermentert te. Denne sjeldne Grand Cru’en består av 40% klassisk bancha, 40% chamaecrista og 20% Daizu, altså soyabønner. Hvis du du er spesielt fan av Bancha Hojicha er dette en te du definitivt kommer til å elske!

En himmelsk Grand Cru med intense ristede noter med hint av kaffebønner og frokostblanding – for å ikke glemme en sterk lakris smak som fremhever dens kraftige sødme. Igjen kan denne teen kan nytes både varm og kald. 


Merk: Vi har en begrenset mengde av Batabatacha de Itoigawa, akkurat som de fleste Grand Cru’er som vi får inn. Vi har en del igjen i butikken på Grensen i Oslo, og på nettbutikken vår. Ikke vent altfor lenge med å sikre deg en pose med denne utsøkte teen. 


Slik kaldbrygger du Batabatacha de Itoigawa: 

Trekk 15 g Batabatacha de Itoigawa i 1 liter vann, og la blandingen trekke i 30 minutter til 1 time i kjøleskapet. 

Helt til slutt.

Lyst til å teste våre bancha-teer? Bidra til en trygg julehandel og bestill disse på nettbutikken vår, slik at du får teen tilsendt direkte hjem til deg! Om du ønsker å ta en titt på teene først, kan du besøke oss på Grensen 10, Bogstadveien 31 eller Sandvika Storsenter. Husk munnbind og 2-meters avstand! 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

Tilbake til blogg
1 av 3