Hva gjør vårt utvalg av årets ichibancha 一番茶 så unikt?

Hva gjør vårt utvalg av årets ichibancha 一番茶 så unikt?

Verdien av single-estate te

Hver sommer får Palais des Thés en rekke nydelige vårteer fra kjente tenasjoner som India, Nepal, Kina og Japan – og i år har Japan utmerket seg med deres ichibancha-teer. Denne gangen har vi fått inn en del ichibancha av “single-estate” typen; det vil si teer som er dyrket, plukket og foredlet i samme tehage. Teer som med andre ord kan spores tilbake til et bestemt sted. Som vi har nevnt i tidligere innlegg, har Palais des Thés et stort fokus på disse single-estate teene, men hva ligger egentlig i dette begrepet, og hvorfor er det så viktig for oss? 

Verdien av single-estate te

Enhver tehage har noe unikt å by på. Kanskje er det deres mineralrike jordsmonn, deres høydeplassering over havet, de perfekte klimatiske forholdene, de spesielle kultivarene som dyrkes på stedet, eller den uvurderlige kunnskapen og erfaringen til tebøndene og -mesterne som produserer teene. Det kan være enten det ene eller det andre, men ofte ser vi at det er en kombinasjon av flere. Uansett hvilke særtrekk tehagen har, gjenspeiles de tydelig i kvaliteten og smaken i teen. Derfor er single-estate teer noe for seg selv, og deres utsøkthet er ubeskrivelig. 

Sporbarhet – en måte å sikre kvalitet og etisk praksis

En annen fordel med single-estate teer er deres sporbarhet, hvilket er et viktig element når det kommer til kvalitetssikring. Ved at teen kan spores tilbake til en bestemt kilde, er det lettere for oss å vite hvordan teen blir dyrket, plukket og behandlet. For oss er det svært viktig at tehagene bruker metoder som ikke hemmer teens kvalitet, anvender rene kultiveringsmetoder som ikke skader miljøet, og ikke tyr til avskoging for å plante nye tebusker. 

Det er også essensielt at tehagene samstemmer med våre etiske verdier. De må avstå fra all form for tvangs- eller barnearbeid, betale arbeiderne sine en levedyktig lønn, og sørge for at arbeidsplassen ikke truer deres helse og sikkerhet. 

Begrensninger i japansk teproduksjon

Likevel er det å produsere single-estate teer en komplisert sak, noe som lenge har vært tilfellet i Japan. Her er det svært få tehager som går hele veien med å prosessere tebladene de dyrker og plukker selv. Grunnen til dette er at det krever mye arbeid og ressurser i å behandle teen, og dessverre er det ikke mange som har kapasitet til det. Derfor fokuserer de fleste tehager på å eksperimentere og perfeksjonere kultiveringsmetodene for å dyrke det beste av teer. De planlegger til og med nøye når og hvordan teen skal plukkes. I og for seg er dette en bra ting, men etter at de edle tebladene høstes inn, faller deres skjebne i hendene til kommersielle fabrikker som ferdigstiller produksjonen. 

Utfordringen er at disse fabrikkene ikke separerer tebladene de kjøper fra de ulike tehagene. Når de forskjellige partiene blandes sammen, kan tebladenes unike kvaliteter utjevne hverandre. Teene som behandles i fabrikkene blir dermed ensformig i smaken og aromaen. Ichibancha har ikke vært et unntak. Samtidig som dette begrenser smaksvariasjon blant japanske teer, blir også tehagenes harde arbeid forgjeves, da deres tebønder og -mestere har jobbet iherdig med å raffinere metodene som setter et unikt preg på tebladene. 

Les FX Delmas’ blogginnlegg: “Combining leaves limits flavour variety” på  Discovering Tea

Et glimt av håp

Heldigvis har Palais des Thés i de siste årene kommet i kontakt med flere japanske tehager som er interesserte og ivrige i å produsere teen helt selv. Takket være av Francois-Xavier Delmas som har besøkt disse tehagene, har vi denne sommeren fått inn 7 nydelig single-estate ichibancha i butikkene våre. 

Etter å ha lest mer om verdien av single-estate teer, så skjønner dere nok hvorfor vi setter så stor pris på disse teene. Vi håper også at dere er nå mer interessert i prøve dem ut, og kjenne på hvordan tehagens spesielle terreng, klima, håndverk og raffinering reflekteres gjennom teens utsøkthet. Single-estate er den rene kunsten og smaksopplevelsen i seg selv. 

 

Tilbake til blogg
1 av 3