Hopp til innhold

Frakt fra 79 kr og rask levering

Oppdag te fra Malawi - Unik te fra Afrikas varme hjerte

Oppdag te fra Malawi - Unik te fra Afrikas varme hjerte

Malawi, også kalt som “Afrikas varme hjerte” er en innlandsstat som mange av oss ikke kjenner til, spesielt ikke i forbindelse med te. Faktisk er Malawi det nest største teproduserende landet i Afrika (etter Kenya), hvor det årlig produseres 50 000 tonn med te. Likevel har malawisk teproduksjon lenge vært begrenset til kommersiell CTC-te. Så hvorfor har vi i Palais des Thés begynt å interessere oss for teene deres? Vel, i løpet av de siste årene har lidenskapelige plantasjeeiere og småbønder begynt å produsere utsøkte høykvalitets teer. En av disse bøndene er Alexander Kay fra Satemwa, og fra og med neste uke kan vi hos Palais des Thés by på tre unike Grand Cru-teer fra denne sørlige regionen. Før vi introduserer deg for disse herlighetene, skal vi gi deg en liten innføring i malawisk te. 

Malawis tehistorie

I likhet med andre afrikanske tenasjoner, begynte Malawis tehistorie i kjølvannet av den britiske kolonitiden (1891-1964). På den tiden var britene opptatt av å etablere og fremme teproduksjon innad i koloniene sine, slik at de ikke lenger skulle være avhengige av kinesisk te som følge av opiumskrigene med Kina. 

Malawis tehistorie daterer tilbake til 1891 da den skotske bonden Henry Brown besøkte Malawi i regi av skotske misjonærer. Etter å ha mistet sin kaffeplantasje i Sri Lanka på grunn av en pest, var skotsken interessert i å (igjen) opprette en plantasje i Malawi. Da misjonærene mottok tefrø fra den kongelige botaniske hagen i Edinburgh, satte Brown i gang med å teste dem ut på malawisk jord. Det tok mye prøving og feiling før plantene begynte endelig å gro, og dermed innviet han den første suksessfulle tehagen på Nyasaland, som på den tiden var hans eiendom. De etterfølgende teplantasjene ble etablert i Shire-høylandet i sør: en i Mulanje og en annen i Thyolo.

CTC vs. Ortodoks teindustri

I dag er det store kommersielle eiendommer som utgjør 94% av landets teproduksjon, og i flere tiår har disse områdene kun produsert CTC-te. CTC står for “crush, tear, curl”; det er en form for ultraprosessert te som egner seg til konvensjonelle teposer. Her kjøres tebladene gjennom maskiner som knuser, tærer og krøller dem til små pelleter. Pelletene blir deretter oksidert til sort te. CTC er rimelig å produsere, og hvert år eksporterer de 35 000 tonn til store importører i Europa og Asia. 

Den gjenværende prosenten (6%) består av plantasjeeiere og småbønder. De har på sin side fokusert og eksperimentert med ortodokse spesialteer. Bladene blir møysommelig behandlet, og de går gjennom tradisjonelle metoder som visning, rulling, oksidering/fermentering, og tørking. I motsetning til CTC-te krever ortodokse teer kunnskap, ekspertise og ikke minst menneskehender – det er rett og slett et håndverk. Her handler det mer om å bevare bladenes subtile aromaer, smaksnoter, og ikke minst struktur. Det er nemlig disse vi er mest spente på!

En liten godbit av “Satemwa-esque” Grand Cru

En av de mest kjente te-eiendommene er Satemwa Tea Estate Ltd., som ligger i Shire-høylandet i sør-Malawi. Eiendommen ble etablert i 1923 av skotsken Maclean Kay, og den er i dag drevet av hans barnebarn Alexander Kay. 

 

Les mer om "Tasting teas by other farmers" av FX Delmas

 

Satemwa Tea Estate Ltd. er en av de siste familiedrevne eiendommene, ettersom mange har blitt kjøpt opp av store selskaper som fokuserer på kommersiell te. Alexander Kay som selv vokste opp med te likte ikke dette, og ville at hans teplantasje skulle gå i en annen retning. Han reiste og besøkte en rekke tehager, og forsket på de ulike teknikkene og produksjonsmetodene de brukte i Sri Lanka, India, Kina og Japan. Med den kunnskapen han tilegnet seg fra reisene, har Alexander Kay skapt unike malawiske teer. Men ikke uten en del eksperimentering, prøving og feiling. 

I 2006 satte han i gang produksjonen av ortodokse teer. Foreløpig generer Satemwa Tea Estate Ltd. om lag 1.9 tonn med te, hvilket er en svært begrenset mengde. Da er det ikke så rart at vi hos Palais des Thés måtte sikre oss tre herlige Grand Cru-teer. Vi gleder oss til å tilby dere følgende: 

 

Satemwa Oolong

 

En kinesisk inspirert oolong med en malawisk vri! Denne friske og aromatiske oolongen har en delikat astringens, og byr på sterke noter av frukt, treverk og kamfer. 

 

 

 

 

 

Satemwa Black

Denne sorte Grand Cru-teen kommer fra Thyolo-fjellet, der bladene er høstet 1000 meter over havet. Teen kommer fra unike kultivarer som utelukkende vokser på plantasjen; de karakteriseres som søte i smaken og rike på treaktige noter. Satemwa Black er en Grand Cru du ikke kan gå glipp av – en herlig rund te som byr på intense noter av honning og treverk. 

 

 

 

 

Thyolo Green

 

Thyolo Green er lagd av en gruppe småprodusenter i Satemwa, og sammen har de skapt en balansert grønn te med store og lett krøllete blader. Dens pudrete tekstur og sødmefulle smak bærer på fruktige, vegetale og mineralske noter. 

En sjelden begivenhet du ikke kan gå glipp av!

 

 

Det er ikke ofte vi får utsøkte Grand Cru-teer fra det afrikanske kontinentet, noe som gjør denne anledningen ekstra spennende. Vi håper at du er like spente som oss. Satemwa Oolong, Satemwa Black og Thyolo Green står klare i hyllene våre fra og med torsdag 4.mars, hvor de venter på at du skal teste dem ut! Vi håper vi ser deg i butikkene våre når disse teene har ankommet. Du kan også sikre deg en malawisk Grand Cru ved å forhåndsbestille i vår nettbutikk.

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

  

Tilbake til blogg
1 av 3