Yabukita - te-kultivar no.6

Yabukita - te-kultivar no.6

Japans mest populære kultivar

I Japan finnes det over 100 kultivarer. Det vil si ulike varianter av teplanter som er dyrket frem fra stiklinger – og som er krysset og valgt ut basert på egenskaper som robusthet, bladstørrelse, avling og vekst, farge, aroma, og smak. Til tross for at Japan har så mange forskjellige kultivarer, er det kun én kultivar som utgjør ⅔ av hele landets teproduksjon – nemlig Yabukita. Yabukita er den mest kjente og populære kultivaren i Japan, og benyttes særlig i produksjonen av sencha. Vi skal i dette innlegget se nærmere på denne unike kultivaren og hvorfor denne er så populær blant japanske tebønder.

Historien om Yabukita

Navnet “Yabukita” stammer fra to japanske ord, nemlig yabu som betyr “bambuslund” og kita som betyr “nord”. Kultivaren ble først dyrket i 1908 av en te-oppdretter ved navn Sugiyama Hikosaburo. Han hadde tatt to stiklinger fra tehagene i prefekturet Shizuoka, som han deretter plantet i en “test-hage” som lå i nærheten av en bambuslund. For å skille stiklingene kalte han planten som var tatt fra nordsiden for “Yabukita”, og den andre som var fra sørsiden for “Yabuminami”, hvor minami betyr “sør”. 

Formålet var først og fremst å finne ut hvilken kultivar som hadde best resistens mot frostskader, ettersom det var et stort problem på tidlig 1900-tallet. I tillegg til dette måtte teplanten også være tilstrekkelig motstandsdyktig mot diverse plantesykdommer, gi gode avlinger, og ha en utsøkt smak. Etter mange år med eksperimentering viste det seg at Yabukita var den som presterte best – men kultivaren ble ikke offisielt registrert før på 1950-tallet. 

Te-kultivar nummer 6

I 1953 ble Yabukita igjen avlet, testet og videreutviklet i et laboratorium i Shizuoka, hvor den senere ble registrert som “te-kultivar nummer 6” i 1956. To år etter den offisielle registreringen ble stadig flere tebønder i prefekturet oppmuntret til å dyrke Yabukita – men det stoppet ikke der, for etter hvert som tiden gikk spredte kultivaren seg utover til resten av landet. I dag dekker Yabukita om lag 75% av Japans tedyrkede landområder. 

Superkultivar 

Det er ikke uten grunn at Yabukita benyttes i så stor grad den dag i dag. Samtidig som den er resistent mot frostskader, er den svært robust. Den kan tilpasse seg ulike klimaforhold og jordsmonn, og likevel gi konsekvent gode avlinger. Da er det ikke så rart at kultivaren stort sett dyrkes over hele Japan. Men best av alt gir kultivaren fra seg en sterk og utsøkt smak når den fremstilles som te. 

Våre mest utsøkte japanske teer laget fra Yabukita-kultivar

 

 

 

Mister Shoji's Tawaramine Shincha 2021

Denne nydelige ichibancha-teen er produsert av den brilliante bonden Mister Shoji som holder til i regionen Shizuoka. Teen består av delikate teblader fra Yabukita-kultivaren, og byr på en kompleks smaksprofil som sammenfatter florale, vegetale, marine og gourmet noter. Dette er en sann nytelse!

  

 

 

Mister Sejichis Tamaryokucha Kabuse 2021

Fra Kumamoto gir vi deg en delvis skyggelagt shincha som er formet på en måte som minner om Tamaryokucha. Dette er en behagelig ichibancha med intens umamismak, og smaksnoter av sjømat, grønnsaker og smør. 

 

 

Økologisk Fukamushi Yabukita 2021

Vi gir deg en intens dampet shincha med tykk tekstur og intense smaksnoter. Her får du masse umamismak samt en kompleks aromatisk profil med gress- og smøraktige noter, etterfulgt av en mineralsk aroma. 

Anvendelse av nye kultivarer

Takket være moderne teknologi er frostskader og plantesykdommer ikke like kritiske som før, hvilket har åpnet muligheter for dyrking av andre spennende kultivarer. Selv om Yabukita fortsatt står sterk som den regjerende kultivaren, er det et økende antall nye varieteter som benyttes i Japans teproduksjon. Varieteter som Asatsuyu, Inaguchi, Meiryoku, Saemidori og mange flere blir stadig  mer populære blant japanske tebønder. Dette er gode nyheter for oss teelskere! For i årene fremover kommer japansk te til å by på mer variasjon i henhold til smak og aroma. 

Allerede i år har vi fått flere kultivarer representert i vårt utvalg av ichibancha, noe som gjør våre japanske vårteer mer spesielle og varierte. 

 

Mister Myojins Sayamakaori Koyu Shincha 2021

 

  • Produsent: Mr. Mjojin
  • Opprinnelse: Koyu, Miyazaki (Kyushu)
  • Kultivar: Sayamakaori (Yabukita + Zarai 1971)
  • Frisk og fruktig

 

 Mister Setoyamas Sakimidori 2021

  • Produsent: Mr Setoyama
  • Opprinnelse: Kobayashi, Miyazaki (Kyushu)
  • Kultivar: Sakimidori 1997 (Yabukita + Zarai)
  • Fruktig og kraftig

 

 Mister Takis Inaguchi Shincha 2021

  • Produsent: Mr. Taki
  • Opprinelse: Ryogochi, Shizuoka
  • Kultivar: Inaguchi 1988 (meget sjelden)
  • Floral og fruktig

 

 

Økologisk Gyokuro Hikari Saemidori 2021

Årets gyokuro er laget av Saemidori-kultivaren, som i de siste årene har blitt veldig populær. Fargen, aromaen og smaken er himmelsk uavhengig av når teen har blitt høstet. Denne gyokuroen er dermed en fryd. I tillegg til dens friske vegetale og florale noter, gir denne runde og tykke skyggeteen deg en intens umamismak. 

 

Tilbake til blogg
1 av 3