Flytende gull

Flytende gull

Tebønder i India og en innføring i indisk te

Darjeeling. Assam. Nilgiri. Kangra. Et eller to av disse navnene ringer nok en bjelle, særlig hvis sort te utgjør en stor del av ditt te-repertoar. Helt korrekt, kjære tedrikker, disse er navnene på de store teproduserende regionene i India! I tillegg til at vi skal presentere våre indiske tedyrkere (i tilknytning til vår “Farmers campaign”), skal vi også gi dere en innføring i indisk te. “Time to fill those knowledge gaps!”

Hils på våre tevenner!

Anil Dharmapala fra Nilgiri

Palais des Thés har samarbeidet med Anil i over 10 år. I begynnelsen drev han den vakre teplantasjen, Thiasola i sør-India, der han dyrket utsøkt te oppover langs Nilgiri-fjellene. I etterkant jobbet han som revisor for organisasjoner som sertifiserte teer, produsert med hensyn på miljøet og menneskene. Takket være hans omfattende erfaring, jobber han nå som rådgiver for ulike teplantasjer. Anils arbeid og ekspertise er uten tvil beundringsverdig, og han stopper aldri opp med å tilegne seg ny kunnskap om te. 

Anil Jha og JD Rai fra Darjeeling

Anil Jha er en av de mest respekterte tedyrkerne i Darjeeling. Selv om hans arbeid fokuserer mye på å forbedre dyrkingsmetoder, setter han alltid av god tid til å smake og lukte på teene som han produserer. På grunn av hans ekspertise er han rådgiver for en rekke tehager i Darjeeling, der han óg er mentor for mange unge tedyrkere. 

På lik linje har vi JD Rai, som er ansett som en av de mest erfarne tedyrkerne i regionen. Han hadde tidligere ansvar for den kjente te-eiendommen, Margaret’s Hope. I dag driver han Thurbo-plantasjen. Denne herren er kjent for å lage en rekke sorte teer av høy kvalitet, og hans ekspertise strekker seg utover hans eiendom, i og med at han også veileder fire-fem andre tehager! 

Indias nasjonaldrikk

I dag er te ansett som landets nasjonaldrikk, og er uten tvil den mest populære i alle sosiale strata. Den innenlandske konsumeringen av te ligger på om lag 837 000 tonn i året, hvilket i dag utgjør 80% av landets årlige produksjon. Da er det ikke så rart at India er en av de største teforbrukerne på verdensbasis. Dette flytende gullet strømmer langs Indias gater og markedsplasser, drøsset av boder som serverer ulike teblandinger til lokalbefolkningen. 

Teens betydning er ikke begrenset til smakspalettene, men foretar også den viktige rollen som bindeleddet mellom menneskene. Butikkeiere vil ofte by kunder på en kopp med rykende varm te – det er for å vise gjestfrihet samt for å bygge relasjoner. På arbeidsplasser serveres det te i pausene, og det hjelper med å styrke forholdet mellom kollegaer. I familier er det vanligvis konen eller moren som står opp tidlig for å lage te til resten av familien – en fin måte å vise kjærlighet og omsorg på. 

Normalt kan teen fås til en lav pris, slik at de i lavere klasser også kan få tilgang til dette flytende gullet. Omsider de fineste samt de mest utsøkte teene, særlig de fra Darjeeling og Assam, er oftest for dyre for lokalbefolkningen. De er derfor reservert som eksportvare. 

Masala Chai

Kun et mindretall har opprettholdt de britiske te-tradisjonene, ettersom de fleste indere derimot nyter masala chai, hvilket betyr “krydderte”. Disse er velduftende og aromatiske sorte teer, blandet med krydder, urter og sukker, som for så er trukket i varm helmelk. Det finnes mange oppskrifter på masala chai, men de mest klassiske inneholder kanel, kryddernellik, ingefær, fennikel og kardemomme. Palais des Thés har også egne herlige masala chai-blandinger som du kan nyte! 

Våre masala chai-blandinger

Opprinnelseshistorien – Te til begjær og besvær

Selve opprinnelseshistorien til indisk te startet ikke med de britiske kolonimaktene, au contraire, historiske skrifter daterer tedrikking i India helt tilbake til år 750 fvt.! Når sant skal sies, ble ikke ikke teen noe særlig utbredt i årene fremover. Tebladene ble derimot brukt til matlaging, ofte ble tilberedt med olje og løk. Omsider tok dette slutt på 1800-tallet, da britene oppdaget Indias potensiale til å dyrke te. “Takket” være britene ble gjenoppdagelsen av tedrikking, og kommersialiseringen av tedyrking satt i gang! 

Teen blir populær blant europeiske aristokrater

Populariseringen av te begynte på 1600-tallet, da nederlandske handelsflåter brakte med seg store mengder av te til Europa. Det var Dronning Catherine av Braganza fra Portugal som først introduserte teen til britiske aristokrater, gjennom hennes ekteskap med Kong Charles II i 1661. På den tiden var Storbritannia godt i gang med deres kolonialistiske ekspansjon – i retning mot å bli en ny stormakt! Mens Storbritannia vokste, økte interessen for te rundt om i verdenen. 

Les også vår artikkel om Afternoon Tea

Det kinesiske produksjonsmonopolet

Kina hadde produksjonsmonopol på te, som var en av deres viktigste eksportvare (sammen med porselen og silke). I tritt med den økte te-interessen, fikk Kina dermed mye makt og økonomisk innflytelse på verdensskala. På den måten var Storbritannia avhengig av kinesisk te frem til andre halvdel av 1800-tallet. 

Opiumskrig eller tekrig? 

I tillegg til at Kina hadde strenge handelsavtaler med Storbritannia, var teproduksjonen i landet også hemmeligstemplet. I begynnelsen betalte britene Kina med sølv for teen, men da det ble for dyrt foreslo de å bytte teen mot opium – dyrket av slaver fra vest-India. Dette skapte store helseproblemer i Kina, ettersom mange ble avhengige av dette rusmiddelet.

I 1839 kommanderte en kinesisk general sine menn til å destruere britiske skipslast med opium, særlig for å vise motstand mot britenes innflytelse over Kina. Hendelsen bidro til å trigge den første opiumskrigen mellom Storbritannia og Kina. Kampen utløste seg langs den kinesiske kysten frem til 1842, da Kina overga seg ved undertegne Nanjing-traktaten. Traktaten stipulerte fri opiumshandel, samt avståelse av Hong Kong. Hong Kong ble dermed en britisk handelsstasjon. 

Etter opiumskrigen ble Kinas globale posisjon svekket, og Storbritannia ønsket heller ikke å være lenger avhengig av kinesisk te. Dermed vendte kolonimakten seg mot India, som senere skulle bli deres hovedkilde til te. Dette ledet til to parallelle suksesshistorier om etableringen av to kjente teregioner, nemlig Darjeeling og Assam. 

Darjeeling - Appellasjonen bak “teens sjampanje”

I og med at teproduksjonen i Kina var hemmelig (selv etter opiumskrigen), sendte britene i 1848 botanikeren Robert Fortune i Kina. Ved å forkle seg ut som en kineser klarte han å infiltrere flere teplantasjer. Eventuelt smuglet han med seg den kinesiske teplanten, Camellia sinensis var. Sinensis, i tillegg til 85 kinesiske teeksperter til Darjeeling i nordøst-India. 

Darjeelings plassering oppe ved Himalaya-fjellene bød på høyt terreng, samt fuktige og kjølige klimaforhold – perfekt for dyrking av te av høy kvalitet. Tesortene fra Darjeeling ble dermed raskt høyt priset på det britiske markedet, og var i stand til å konkurrere med de beste produsentene i Kina. 

Darjeeling i dag

Darjeeling eies og opereres av India per dags dato, og er en av de mest kjente appellasjonene i verdenen. Deres vårteer, nemlig First Flush betegnes som “teens sjampanje” – de er svært ettertraktet blant te-connoisseurer rundt om i verdenen. Nysgjerrig på First Flush? Vi har skrevet et innlegg om disse vårteene – du kan lese mer om de her: Darjeeling First Flush 2020

Vårt utvalg av Darjeeling First Flush

  • DARJEELING ROHINI DJ 13 F.T.G.F.O.P.1 EXOTIC WHITE 2020
  • DARJEELING GOPALDHARA DJ 20 F.T.G.F.O.P.1 CLONAL TIPPY 2020
  • DARJEELING GOPALDHARA DJ 16 F.T.G.F.O.P.1 CLONAL WONDER 2020

Vårt utvalg av Darjeeling Second Flush

  • DARJEELING MARGARET’S HOPE F.T.G.F.O.P.
  • DARJEELING PUTTABONG F.T.G.O.P.
  • ØKOLOGISK DARJEELING TUMSONG F.T.G.F.O.P.1
  • DARJEELING CASTLETON DJ 92 F.T.G.F.O.P.1. 2020 (Grand Cru) 

Assam - Oppdagelsen av var. assamica

I 1832 oppdaget de skotske brødrene, Robert Bruce og Charles Alexander Bruce en innfødt teplante som vokste i den øvre delen av Brahmaputra-dalen i Assam. Ikke minst så de også at den lokale Singpho-stammen brygget denne planten som te. Det var Maniram Dutta Barbhandari Baruah, en innfødt adelsmann som gav brødrene denne viktige informasjonen om teplanten, og han ble dermed den første inderen til å påta privat tedyrking i Assam. 

Britene var på en annen side skeptiske til denne teplanten, ettersom de indiske bladene var annerledes enn bladene fra Kina. Derfor fortsatte den britiske befolkningen å kjøpe te fra Kina, men dette endret seg raskt!

I kjølevannet av Storbritannia og Kinas spenstige handelsforhold, besluttet britene å teste ut den indiske teplanten fra Assam. Planten ble nøye analysert, og ble i 1834 offisielt klassifisert som en variasjon av den kinesiske teplanten (Camellia sinensis var. Sinensis). Den fikk dermed navnet, Camellia sinensis var. Assamica. Slik startet teproduksjonen i Assam, der de første lasten ankom Londons skipshavn i 1839. Heldigvis ble Assam-teene godt tatt imot av de høyere samfunnsklassene, slik at flere fabrikker og bedrifter ble opprettet. 

Assam i dag

Assam befinner seg i nordøst-India, og grenser til Bangladesh, Myanmar og Kina. I motsetning til Darjeeling er terrenget lavere, slik klimaforholdene er både varmere og fuktigere. Regionen produserer nesten 50% av Indias te, og er mest kjente for sine sommerinnhøstinger (dvs. Second Flush). Deres sorte Second Flush-teer byr på runde, honningspregede, maltaktige samt kryddede noter. 

Vårt teutvalg fra Assam

English breakfast teer

Avslutning

Ja – dette innlegget ble mer omfattende enn som så, så jeg håper du satt i godstolen mens du fylte på mer kunnskap om indisk te. Vi på Palais des Thés er interesserte og dedikerte te-entusiaster, og hos oss handler te mye mer om smaken. Te handler om mennesker. Te handler om kultur. Te handler om gode og vonde historier. Vi håper dette innlegget fikk dere, kjære Darjeeling- og Assam-nytere til å verdsette teen deres enda mer! 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3