Fastelavnsboller på valentins- og morsdagen!

Fastelavnsboller på valentins- og morsdagen!

Har du kjøpt hjerteformet konfekteske og planlagt frokost på senga til din andre halvdel? Sjekk! Bestilt blomsterbukett og skrevet ferdig kort til din kjære mor? Også sjekk! Forberedelsene til valentins- og morsdagen er med andre ord i boks – er det noe vi mangler da? Vel, ikke glem av fastelavn også faller på denne søndagen. Det betyr nystekte melboller med rause mengder krem og syltetøy, noe du definitivt ikke kan gå glipp av! Kanskje du kan piffe opp denne begivenhetsrike søndagen ekstra med noen deilige fastelavnsboller? 

Hvorfor feirer vi fastelavn? 

Fastelavn er en gammel kristen tradisjon fra 1500-tallet og navnet stammer fra det nedertyske ordet vastel-avent, som betyr “kvelden før fasten”. Opprinnelig var fastelavn en fråtsefest der voksne skulle slå seg løs før den strenge langfasten i forkant av påsken. I tillegg var fastelavn en tredagers festperiode som falt på de tre siste dagene før fasten: fastelavnssøndag, blåmandag og feitetirsdag. 

Fastelavnssøndag, også kjent som “fleskesøndag” var dagen for fråtsing. I følge skikken skulle man spise 9 ganger i hvert hjørne av stua, for dette skulle sikre mat resten av året. Måltidet var flesk og feit suppe med melboller. 

 Til tross for at det ikke er lenger vanlig å faste, feirer vi fremdeles fastelavn – vi beholdt festen kan du si. Og fastelavn er ikke kun forbeholdt de voksne, det er i dag en familiebegivenhet som feires av både store og små. 

Fastelavnsboller – den beste restematen

På fastelavnssøndag er det en selvfølge at man skal kose seg med mektige fastelavnsboller: gylne melboller fylt med et tykt lag av krem og syltetøy, og gjerne med litt dryss av melis på toppen. Selv om fastelavnsboller er et høydepunkt for oss, var de opprinnelig restemat fra den gamle skikken. Den siste kvelden skulle man spise ekstra godt slik at man var klar for den kommende fasten, og dermed brukte man de gjenværende melbollene og fylte dem med krem og bær. 

Boller med krem og syltetøy er nok den vi kjenner mest til, men det finnes faktisk flere varianter av fastelavnsboller. Svenske fastelavnsboller, også kjent som “semlor” er for eksempel fylt med en søt mandelmasse og krem. Andre oppskrifter har til og med eggekrem eller sjokolade. 

Ikke komplett uten rykende varm te

Te er vår spesialitet, og vi mener at enhver anledning med syndige bakverk ikke er fullkommen uten en utsøkt te som kompanjong. Men hvilken te skal du servere mon tro? 

Fastelavnsboller med syltetøy og krem 

Earl Grey

Vår kjære erkebritiske Earl Grey er en klassisk ledsager i begivenheter som disse, og passer aldeles godt til kremete søtsaker. Dens forfriskende noter av sitrus bidrar til å fremheve syltetøyets pikante og fruktige nyanser. Kremen vil fra sin side runde av Earl Greys skarphet. 

Våre Earl Grey-varianter: 

Vi anbefaler også fruktige smakstilsatte grønne teer som Paris For Her og Pure Indulgence Bringebær

Sort te fra Assam

Sort te fra fjellområdet Assam i India er kjent for å være robuste og delvis astringente, og du kan dermed trygt nyte disse med noe kremete og søtt. De byr på utsøkte noter av honning og målt, hvilke er perfekt til søte fristelser. 

Fastelavnsboller med mandelmasse og krem

Sort te fra Yunnan

Sort te fra Yunnan-provinsen i Kina er runde, florale og sødmefulle, og kommer til å passe godt med mandelmassen i fastelavnsbollen. 

 

 Vi anbefaler også krydret smakstilsatte sorte teer som Chai ImperialChai og Lorelei

Avslutning

Heldigvis har du tid til å kjøpe inn ingredienser til bakingen eller kjøpe ferdiglagde fastelavnsboller hos den lokale bakeren. Ikke glem å stikke innom hos Palais des Thés for å sikre deg en utsøkt te til søndagen – fastelavn er ikke komplett uten rykende varm te. 

 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

Tilbake til bloggen
1 av 3