Knask eller knep! Mestre kunsten av å forene te og sjokolade

Knask eller knep! Mestre kunsten av å forene te og sjokolade

Te + Sjokolade = Sant! 

En utsøkt te og en dekadent sjokoladebit utgjør sammen en fortryllende symbiose. Det er et samspill mellom det søte og det bitre, en dynamisk utveksling mellom mykhet og skarphet, og en harmonisering av komplementære samt kontrastfylte smaksnoter. Du får med andre ord en gastronomisk fornemmelse helt uten like, og det er uten tvil en spennende måte å oppdage nye smaker på! Fascinerende, ikke sant? Får du ikke lyst til å prøve det ut selv? Hvorfor ikke inviter dine nærmeste venner til en kulinarisk begivenhet (med 1 meters avstand så klart)? Eller kanskje piff opp lørdagskosen med noe nytt og spesielt? Uansett hva du går for, så har vi den ultimate guiden for hvordan du best kan kombinere te og sjokolade!

Først, kvaliteten på produktene har mye å si

Vi er ikke eksperter på sjokolade, men vi vet at kvaliteten på sjokoladen er like viktig som kvaliteten på teen. Slike varer er ofte møysommelig laget, der deres tekstur, kompleksitet, smak og aroma er alt nøye planlagt. Det er derfor de mest utsøkte kombinasjonene involverer produkter av ypperste kvalitet. Gjerne forhør deg med en spesialbutikk eller en konditori som Mendel's Oslo for anbefalinger av sjokolade. Vi på Palais des Thés bistår selvfølgelig med teen! 

3 grunnprinsipper – Komplementere, kontrastere og fremheve

Neste på listen er å velge ut hvilke smaksopplevelser du ønsker å skape. De utvalgte teene samt konfektene bør komplementere, kontrastere eller fremheve hverandre. Noen ganger kan en kombinasjon komplementere og kontrastere samtidig. 

Komplementere

Selv om partene kanskje ikke har den eksakte karakteristikken, kan de likevel være kompatible. En honningspreget oolong og en sitrus-infundert sjokolade er et godt eksempel på dette.

Kontrastere

Motsetninger tiltrekker hverandre. Helt ulike smaksnoter kan forsterke forskjellene, samtidig som de utfyller hverandre. Hva med en krydret og skarp sort te til en fyldig og kremete sjokolade? 

Fremheve

Denne tilnærmingen søker etter likheter. En Milky Oolong vil jo trolig frembringe melke-essensen i en lys melkesjokolade. 

Våre anbefalinger til mørk, lys og hvit sjokolade!

Prøv å hold deg på rundt 3-5 kombinasjoner. Mer enn det kan lett bli overveldende og forvirrende for smakspalettene dine. Vi anbefaler også å ha en god blanding av mørk, lys og hvit sjokolade, slik at du kan holde det kulinariske eventyret interessant. 

Mørk sjokolade

Mørk sjokolade inneholder minst 45% kakaotørrstoff, hvorav minst 26% er kakaosmør. Det er med andre ord en fyldig og kraftig sjokolade, som byr på syrlige, fruktige, bitre og jordaktige noter. Når du kombinerer te med mørk sjokolade, kan du bruke denne huskeregelen: Desto mer bitter sjokoladen er, desto mer rundere burde teen være. Styr unna altfor tanninrike teer! Unngå også å bruke milde og delikate teer, som for eksempel Silver Needles, ettersom konfekten kan lett overkjøre denne type te. 

Younes El Khomri fra Mendel's Oslo har laget en fantastisk makron med vår te Qimen Hao Ya

Teer som komplimentere mørk sjokolade: Rund ut konfektens skarphet med rund sort te eller fulloksidert oolong

Teer som kontrasterer....

Teer som fremhever...

Lys sjokolade (melkesjokolade)

Konvensjonell lys sjokolade inneholder mellom 10-40% kakaotørrstoff, i tillegg til melk og sukker (eller annet søtningsmiddel). Dette er en mild og søt variant, som lett smelter på tunga. En allsidig type som passer godt med diverse teer. 

Teer som komplementerer lys sjokolade

Teer som kontrasterer....

Her anbefaler vi å virkelig utnytte sjokoladens melke-essens, ved å kombinere søtsaken med enten en skarp krydderte eller en tanninrik Darjeeling.

Teer som fremhever....

Hvit Sjokolade

Rik, myk, fyldig og veldig kremete. Hvit sjokolade består hovedsakelig av kakaosmør, sukker og melkestoffer, hvilke gjør konfekten så mektig og søt. Tradisjonelt blir hvit sjokolade tilsatt med biter av skogsbær, blomster, sitron, nøtter og kokos – gjerne bruk disse ingrediensene som pekepinn på valg av passende te. 

Teer som komplementerer er florale og fruktige teer, ettersom de nyanserer konfektens kremaktige kvalitet. 

Ofte i desserter og konfekter ser vi at hvit sjokolade blir satt sammen med sitrus. Deres naturlige syrlighet balanserer ut sjokoladens intense sødme, samtidig som gjør smaken friskere. Sitruspregede teer er derfor en kjempedeilig kontrast til denne type konfekt.

Matcha + hvitsjokolade = sant

  • Matcha Imperial: Matcha Imperial er en av våre mer bitre og vegetale teer, og er nok den mest interessante kontrasten til hvit sjokolade. Samtidig som konfekten veier opp mot teens astringente og bitre karakter, skjærer teen gjennom sjokoladens intense sødme. En spennende smakskombinasjon, som også begynner å bli mer og mer populær blant pâtissierer rundt om i verdenen. 

 

Blir det en “te- og sjokoladeaften" til helgen? 

Kulinariske eventyr som dette er verdt å teste ut, og er så klart artigere når du deler stunden med dine venner og familie! Eksperimenter litt rundt, og lek med smakene. Kanskje du finner ditt favorittpar? 

Om det er noe mer du lurer på, gjerne send oss ditt spørsmål på sosiale medier, eller stikk innom og slå ann en prat med oss! Som vanlig kan du få kjøpt teen i butikkene våre, eller gjennom vår nettbutikk

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3