Pre-Qingming 2023

Pre-Qingming 2023

Pre-Qingming 2023

Hvert år mellom 1.-5.april feirer Kina en viktig festival som heter Qingming. På denne dagen hedrer familier sine forfedre og avdøde. De rengjør graven deres, og utfører rituelle ofringer med mat, drikke og røkelse. Qingming betyr nemlig “rent lys” på kinesisk, og kommer av at høytiden markerer starten på våren, og dermed begynnelsen på gårdsarbeidet. For oss téelskere, betyr dette nemlig begynnelsen på innhøstingen av Kinas mest prestisjefylte vårtéer, pre-Qingming.

Hva er pre-Qingming?

Pre-Qingming (også kjent som Ming Qian) betegner spesifikt de grønne vårtéene som høstes like før den årlige Qingming-festivalen. Disse vårtéene er av eksepsjonell kvalitet, kjent for å ha en gyllen og klar likør, en rund og silkemyk tekstur, og ikke minst, en søt smak som ofte gjengir nydelige noter av vanilje, blomster og mineraler.

Vårtéene er svært sjeldne. Dette kommer av at i tillegg til den ekstreme finessen som inngår plukkingen, har produsentene et meget tidsrom for innhøsting. Det handler ikke så mye om å ferdigstille innhøstingen innen Qingming, men det faktum at været blir varmere rundt festivaltiden. Bladene vokser nemlig raskere når temperaturen øker, hvilket resulterer i at teen mister noe av sin sødme og aromatiske kompleksitet. Den kan også oppleves noe bitrere da produksjonen av katekiner øker. Omsider er det takket være produsentens ekspertise, møysommelighet og presisjon som gjør pre-Qingming til noe helt enestående.

De spesielle vårbladene

Pre-Qingming tilhører en unik tegruppe, hvor téene kun består av spesielle blader som er plukket på våren. På grunn av den brutale vinteren, ender vårbladene opp med å ha høye konsentrasjoner av aromaer og næringsstoffer. Både India, Japan og Nepal har tilsvarende vårtéer.

Når vinteren inntreffer blir tebusken utsatt for kraftigere kulde samt betydelig mindre sollys, noe som fører til at planten stopper å vokse og går inn i dvale. Dvaletiden er svært viktig. I denne perioden konsentrerer tebusken næringsstoffene som trengs for å overleve gjennom vinteren, og for å produsere nye skudd til våren.

Senere når våren kommer, våkner tebusken til liv igjen. Sakte, men sikkert begynner planten å gro ferske skudd som gir fra seg ekstra intense aromaer, komplekse smaker og næringsstoffer som har blitt samlet opp under vinteren. Dette er grunnen til at de første skuddene som dukker opp etter vinteren anses for å være av høyest kvalitet.

Oppdag årets pre-Qingming

På grunn av prestisje, høy etterspørsel og små produserte mengder, er pre-Qingming svært vanskelig å få tak i — og lettere er det ikke når flere av disse partiene er reservert til det kinesiske statsrådet. Likevel har Palais des Thés klart å få tak i to gode pre-Qingming fra i år, og vi gleder oss skikkelig til å få disse inn i butikkene våre:

ANJI BAI CHA PRE-QINGMING

Grønn te fra Zhejiang, Kina – Pre-Qingming 2023

L'OR DU FUJIAN PRE-QINGMING

Grønn te fra Fujian, Kina – Pre-Qingming 2023

Avslør téens kompleksitet med gaiwan

Vi anbefaler deg å bruke kinesisk trekkemetode når du skal smake på årets pre-Qingming. Det innebærer at du bruker større mengde te i forhold til vann, og trekker de samme bladene flere ganger på kortere trekketider. Vi liker blant annet å bruke en gaiwan – et lite tesett – til dette. Fordelen er at man får dratt ut téens fulle smakspotensiale, samt kjent på hvordan téen utvikler seg gjennom hvert trekk. Du finner instrukser på bryggemetoden med gaiwan her: Bli kjent med gaiwan -  "kopp med lokk".

*Alle våre blogginnlegg er skrevet og laget av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3